Betongaas: regelmatig onmisbaar bij aanleg betonnen panden

Betongaas

In Nederland en vele andere landen in de wereld worden niet te bouwen panden zeer vaak voorzien van een skelet van beton. Dit materiaal is immers bij uitstek geschikt om een nieuw gebouw voor een zeer lange tijd veel stevigheid mee te geven. Als het gaat om het opvangen van trekkrachten die op een gebouw vrij kunnen komen is beton echter niet heel goed. Dit in tegenstelling tot het opvangen van drukkrachten. Om de genoemde trekkrachten het hoofd te bieden zal het beton echter gewapend moeten worden. Dit kan bij uitstek door middel van betongaas. Dit is een gaaswerk dat in feite is gemaakt van stalen draden. Een dergelijk gaas geeft het beton precies dat laatste beetje benodigde stevigheid mee.

Hoe bereken je de benodigde hoeveelheid betongaas?

Als je als bouwbedrijf nog relatief weinig ervaring hebt met het realiseren van nieuwe panden, dan is het allerminst eenvoudig op voorhand te bepalen hoeveel betongaas je nodig zult hebben voor je project. Evenwel  is er een relatief eenvoudige manier om deze hoeveelheid te berekenen. Begin hierbij met het vaststellen van de lengte en de breedte. Stel daarna vast op welke manier het gebouw gewapend moet worden: gaat dat via een enkele of een dubbele laag met betongaas? Daarna bepaal je de diameter, de wijdte van de mazen en de dekking die gerealiseerd moet worden.

Betongaas

Een verrassende en relatief nieuwe toepassing van betongaas

Het gebruik maken van betongaas gebeurt heden ten dage niet meer alleen om beton te wapenen. Sinds relatief korte tijd wordt dit gaas namelijk ook voor een heel ander, maar ook zeer nuttig, doeleinde ingezet. We hebben het hier over vloerverwarming. Daarbij is een stuk betongaas bijzonder nuttig. Op dit gaas kun je namelijk met gemak de leidingen leggen. Op die manier zorg je ervoor dat deze de onderkant van de vloer niet kunnen raken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *